Тарт с праскови и бадеми

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



Онлайн пазаруването е едно от топ 10 предимства на времето, в което живеем според мен. Толкова ми е удобно, че мога до края на живота си да не стъпвам в магазин. Времето прекарано на опашка е истински загубено, трудно може да се мултитаскване с нещо друго и затова когато мога да си го спестя, го правя с удоволствие. Магазини ParkMart отдавна предлагат тази опция, а в допълнение към нея, вече може и да се плаща с приложението Settle, като така не се налага дори да се въвеждат всеки път данните на картата.

Settle е мобилен портфейл, който директно осъществява плащания от дебитната или кредитната ти карта през телефона, без да се налага първо да вкарваш пари в приложението.

Партньорството между Settle и ParkMart e насочено изцяло към нас, клиентите, и това да ни е напълно лесно и комфортно докато пазаруваме. От своя страна ParkMart се грижат сайтът им да работи добре (дори не мога да си представя колко работа се изисква, за да се поддържа сайт с толкова много продукти) и да има голямо разнообразие от страхотни предложения.

В следващите няколко месеца с тях сме се обединили, за да ви покажем колко бързо и лесно може да се пазарува, а след това и да се сготви нещо вкусно.

И така съвсем безконтактно, напълно в унисон на времената, в които живеем, си напълних една торба с продукти приготвих днешната рецепта. Ако обичате праскови и бадеми, това е вашата рецепта.

Съставки за маслената основа:

  • 150 гр брашно
  • 70 гр бадемово брашно
  • 50 гр пудра захар
  • 100 гр меко масло
  • 1 яйце размер L

Класическо маслено тесто с лек туист от бадемово брашно. Маслото трябва да е меко. Към него се добавят бадемовото брашно, пшеничното брашно и пудра захарта. Разбърква се добре на ръка или в кухненски робот докато се получат мокри трохи. Накрая се добавя яйцето, омесва се и се получава меко тесто. Слага се в стреч и се прибира в хладилника за 30 мин, за да стегне.

Фурната се загрява на 180 градуса.  На тези градуси ще се пече и по-късно плънката. Подготвя се форма за тарт с падащо дъно, без значение от формата, като размерът й ако е кръгла може да е от 20 см до 28 см. Ако е около 20 ще ви остане тесто, ако е около 28 см може би няма да остане.

На добре набрашнена повърхност се разточва тестото с еднаква дебелина и внимателно се прехвърля върху формата. Дори и да се начупи не е проблем, защото това тесто е като пластилин и може да се „закърпи“ лесно.

Отгоре се слага хартия за печене и във формата се изсипват тежести за печене или ако нямате такива, може да използвате суров боб. Идеята е страните да се натиснат с нещо, което не гори, за да хванат загар и да не се свлекат. След около 15 минути основата се вади от фурната, тежестите и хартията се махат и се допича още 10-15 мин до златист загар.

Докато основата се пече, може да си приготвите плънката. Ето я и нея:

Съставки за плънката:

  • 300 гр бадемово брашно
  • 250 гр меко масло
  • 250 гр захар
  • 3 яйца
  • бадемов екстракт по желание
  • праскови от консерва

Всички съставки се слагат в дълбока купа и се разбъркват с шпатула или миксер на ниски обороти докато се образува гъста, зърниста и хомогенна смес. Когато основата е изпечена (няма нужда се изчаква да изстине ), плънката се изсипва вътре и се изравнява.

Прасковите могат и да бъдат пресни, разбира се, но на мен лично ми харесва наситеният оранжев цвят на тези от компот. Плюс това много лесно могат да се обелят.

Ако. използвате праскови от компот ще ви трябват около 2 буркана. Изсипете прасковите в купа предварително и от време на време отделяйте водата, която се отича от тях. Накрая ги подсушете леко с кухненска хартия и ги нарежете на слайсове. Прасковите се редят плътно отгоре върху плънката, като леко се притискат, за да стоят по-стабилно и не се оставя между тях.

Пече се около 30-40 минути на 180 градуса. Готовият десерт задължително трябва да се охлади за поне 3 часа в хладилник преди да се извади от формата, защото плънката е много гъста, а основата крехка и докато е топъл е много ронлив.

След като изстине може да се намаже отгоре със сладко от праскови, за да изглежда по-апетитно.

 

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *