Шоколадов тарт с лешникова пралина

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Дойде време да споделя в вас една от най, ама най-любимите ми рецепти. Сблъсках се с нея преди малко повече от две години благодарение на една датска сладкарка, която прави истински шедьоври. Леко съм я модифицирала, за да пасне на вкуса ми и достъпа до продукти.

Дами и господа (ако има такива ), на път сте да видите рецептата за най-якия шоколадов тарт в целия свят. И само не си обръщайте очите и да си мислите, че преувеличавам. Докато не сте го опитали, нямате думата!

Няма да губя повече време в ненужни обяснения, ами ще започвам с рецептата, защото аз самата се вълнувам.

За основата:

  • 240 гр бисквити с овесени ядки
  • 90 гр масло
  • щипка сол

 

Винаги правя този тарт с едни и същи бисквити – тези от снимката. На мен са ми любими, но можете да използвате и други. Не ви препоръчвам да са шоколадови, обаче, защото ще стане твърде шоколадово. Също така има едни чаени бисквити, които са много фини и като се смелят и смесят с масло, не остават толкова хрупкави. Абе, пробвайте с тези, ще ги намерите навсякъде. Трябват ви 2 пакета от тях.

Смилате ги фино и към тях добавяте предварително разтопеното масло и сол. Разбърквате докато маслото се разпредели добре и получите мокри трохи. След това разпределяте основата във форма за тарт, не по-голяма от 20 см. Моята е 19 см и е идеална. Ако вашата е по-голяма, основата ще стане прекалено тънка, а това не е добре.

Оставяте я да стегне във фризера за 10 мин – точно толкова ви трябват, за да приготвите втората част.

За лешниковата пралина:

  • 70 гр захар
  • 70 гр печени лешници
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 150 гр млечен шоколад

 

Захарта се слага в малка касерола и се разтопява до получаването на светъл карамел. Много внимавайте да не се изгорите, защото ви гарантирам, че ще боли. Също така гледайте да не го прегаряте, защото горчи ужасно. Ако го прегорите ( спокойно, на мен ми се е случвало много пъти, защото се заглеждам някъде, демек не се заглеждайте ), просто си направете нов карамел. Не добавяйте тъмен и горчив карамел, моля ви!

След като карамелът е готов и още горещ, добавяте към него лешниците. Разбърквате добре, за да може да полепне по тях и прехвърляте на хартия за печене докато се охлади. След това е време за едно от любимите ми уредчета – Нутрибулет! Това не е платена реклама, въпреки, че ми се иска да беше. Хваля ги само, защото съм наистина доволна, но мили хора от Нутрибулет, ако случайно четете това, не се притеснявайте да се свържете с мен. Имам още комплименти в главата и не се страхувам да ги използвам!

Така, след тази пауза за реклама, взимате блендер ( Трябва ви наистина мощен блендер, защото този карамел така ще стегне, че моят Нутрибулет се озорва, а камо ли някакво мини домашно блендерче. Пиша това, защото никак не искам да получавам съобщения за счупени блендери. ), слагате карамелените лешници и блендирате сякаш животът ви зависи от това. Докато не спре да трака и дрънчи, значи не сте готови.

 

Като приключите, обаче и отворите капака ви чака момент на блаженство и аромат от рая на прясно смелени печени карамелени лешници. Приемам благодарности всякакви. Моля, обувките са с ток до 10 см, обаче, че не искам да си троша краката …

 

Течната сметана се загрява докато не заври и с нея се залива шоколадът, който трябва предварително да е начупен на малки парчета и да е поставен в купа. Изчаквате около 1 минута, за да омекне и разбърквате добре до получаването на хомогенна смес. Смесвате лешниците на прах заедно с шоколадовата смес, разбърквате добре и заливате основата. Не е нужно да подравнявате с шпатула или лъжица, просто завъртете формата, за да може пралината за стине до ъглите.

Оставяте тарта в хладилника за около 20 минути, за да може пралината да стегне и пред това време си правите шоколадовият ганаш.

За ганаша:

  • 200 гр черен шоколад
  • 140 мл течна сладкарска сметана

Шоколадът задължително трябва да е черен, защото ако случайно решите да сложите млечен, ви гарантирам, че тартът ще стане прекалено сладък. Черният шоколад балансира страхотно вкуса му.

Сметаната се загрява докато заври и с нея се залива предварително начупеният шоколад на малки парчета. Изчаквате около 1-2 минути, за да омекне и разбърквате до получаването на хомогенна смес. Готовият ганаш се изсипва върху вече стегналата лешникова пралина. Тъй като той ще е значително по-гъст от нея, се налага изравняването му. Аз този път реших да му направя спирала с въртеливи движения.

Като цяло финалният му вид зависи изцяло от вашето въображение и предпочитания. Оставяте ганаша да стегне добре за около 2 часа в хладилника и сте готови. Режете малки парчета, защото в този десерт има много шоколад и е наистина тежък, но пък в комбинация с едно силно еспресо, си е истинско блаженство!

Тази рецепта вярвам, че ще стане любима и на вас след като я изпробвате, затова не губете и минута време, запретнете ръкави и започвайте!

А следващото включване от мен ще бъде с влог, в който аз и Иван украсихме вкъщи за Коледа и решихме да си направим битка, за да видим кой ще направи по-хубава джинджифилова къща. До тогава, обаче можете да следите какво правим в Дубай в профила ми в Инстаграм.

До скоро!

Let’s bake!

4 thoughts on “Шоколадов тарт с лешникова пралина

  1. Изглежда чудесно! Въпросът ми е дали може да се направят малки тарталетки от същата смес?

  2. Здравейте,

    Бих искала да попитам, ако не разполагаме с Нутрибулет, а само с мини домашно чопърче, което почти 100% няма да се справи с втвърден карамел, как може да се направи карамелено-лешниковия прах? Ще се получи ли, ако в топлия карамел се пуснат смлени на много ситно лешниците?

  3. Гласувам с две ръце, че това е най-вкусният шоколадов тарт. Не открих къде е снимката на бисквитите, с тези които го приготвих основата стана малко твърда, което не повлия на вкуса, а по-скоро на визията при разрязване. Благодаря за рецептата! Светли , вкусни , ароматни и споделени празници!

    1. Много благодаря за хубавия коментар! Много се радвам, че рецептата така се е харесала. Светли празници и от мен!🎄🧡

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *