Традиционна българска питка

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Здравейте в последният ден преди празниците! Днес предполагам повечето от вас уточняват последни детайли по менюто за утрешния ден. Именно затова оставих тази рецепта за накрая.

 

Какво е една хубава и празнична трапеза без домашно замесена питка?! Аз лично много обичам да меся и се надявам и други от вас да споделят това чувство с мен. Преди няколко години направих първата си питка и радостта ми беше голяма. С кеф си я и похапнах след това.

Има нещо много хубаво и специално в това да си омесиш сам хляб, да го чакаш да втаса, а после да го гледаш как бавно хваща златиста коричка. За ароматът няма да говоря, то е ясно, че е вълшебен.

И тъй като това е една класическа българска питка, реших и снимките да са в тон. Загърбваме модерното за момент, за да се върнем към традиционното.

Ако има такива от вас, които никога не са правили питка до сега, бързам да ви кажа, че няма от какво да се боите. Стъпките са ясни и лесни и съм сигурна, че всеки един, който реши да се пробва, ще успее да зарадва семейството си утре вечер с домашна питка!

Подгответе си, обаче, поне 5 часа на разположение. Мдааа, тук не може да се бърза. Хубавата питка иска време и обгрижване. Да започваме!

 

Съставки:

  • 125 гр масло
  • 500 гр кисело мляко
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.л захар
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 яйце
  • 1 ч.л сол
  • около 1 кг брашно

 

Едно от най-важните условия за получаването на хубава питка е всички продукти да са на стайна температура. Затова можете да си ги оставите на плота още от предната вечер. Също така тестото обича топлина и мрази влага и течение – имайте го предвид.

Първо започваме с маята. Тя трябва да се активира. Това става като първо затоплите леко млякото – трябва да е топло, но не горещо при допир. Към него добавяте маята. Аз си я режа, за да се разтвори по-лесно. Добавяте 1 ч.л захар и 1с.л брашно. Всичко това се разбърква добре докато стане хомогенна смес, покривате го с кърпа и го слагате на топло и сухо място. Аз обикновено включвам фурната на около 30 градуса и оставям там маята да втаса. Трябват й около 10-15 минути. Ако за това време не е станала, значи нещо не е наред и тестото ви няма да се надигне.

През това време ви препоръчвам да си разтопите маслото, защото то не бива да се добавя горещо.

Когато маята е готова, можете да пристъпите към следващия момент. В дълбока купа чуквате едно яйце и го разбивате леко. Содата се слага към киселото мляко, разбърква се, за да си взаимодействат и се изсипва към яйцето. След това се слагат разтопеното и охладено масло и накрая шупналата мая. Всичко това се разбърква добре и се добавя накрая и солта.

Хубаво е брашното ви да е пресято, за да влезе в него въздух. Аз използвам едно малко ръчно сито, което е компромисен вариант. Ще ви трябва около 1 кг брашно, но не го добавяйте цялото наведнъж.

Аз ви препоръчвам да започнете по малко и да разбърквате с тел докато можете. След това вече запретвайте ръкави, заровете ръце и започнете да месите. Добавянето на брашното е докато тестото не се отдели от страните на купата.

Не добавяйте много брашно, защото тогава питката ви няма да стане въздушна. Изкарвате го на плота и го доомесвате. Към този момент тестото още е грубо, може леко да усещате неравности по него. Това е съвсем нормално, не се притеснявайте. Слагате го в голяма и дълбока купа, предварително добре измазана с олио, за да не залепва. Покривате го с хавлия и го оставяте за 1 час да втаса. Аз отново го слагам във фурната на 30 градуса.

След като мине този 1 час, тестото ви трябва да е удвоило размера си. Изкарвате го на плота и с малко брашно го размесвате. Вече трябва да усещате как структурата му е променена, при премесването може да чувате как балоните с въздух, които са се образували се пукат. Месите го за около 5 минути и го връщате отново в купата, за да втаса втори път, отново за 1 час.

След второто втасване тестото трябва вече да е с почти троен размер. Може да видите моите снимки преди и след. При изкарването му от купата ще видите конците, които са се образували. Омесвате го леко и започвате с плънката.

За плънката:

  • 2 малки яйца
  • 300 гр сирене

Аз лично обичам богати на сирене питки и затова винаги си слагам повече. Яйцата се разбиват леко в купа и към тях се натрошава сиренето. Разбърквате добре и сте готови.

Тестото се разделя на части. Аз обикновено го деля на две и после всяка половина я разделям на 8 малки части. Вие можете да навиете питката както си решите. Моят метод е съвсем елементарен, защото винаги когато съм правила питка, бързам, и така и не съм пробвала да я плета по някакъв интересен начин.

Разточвате си парчетата, слагате плънка, навивате и редите в така, която също трябва да е добре намазана с олио. Когато сте готови слагате питката в студена фурна и включвате на 170 градуса. Това се прави, за да може докато фурната загрява, питката да втаса още един път.

Печенето е около 1 час. Когато вече добре се е надигнала и започва да образува коричка, можете да я намажете за по-добър загар.

За намазване:

  • 1 малко яйце
  • 1 ч.л прясно мляко
  • 1 ч.л олио

Всичко се смесва и се разбива, след което фурната се отваря леко ( не я отваряйте цялата, за да не ви избяга топлината и да спадне питката ) и питката се измазва добре. Оставя се да се изпече до суха клечка. Аз си тествам тестото с дървен шиш, защото е по-дълъг и успявам да видя дали наистина в сърцевината си, питката е добре изпечена.

Изкарвате готовата питка, напръсквате я отгоре със студена вода и я покривате с кърпа за 2-3 минути. След това внимателно да обръщате и сте готови!

Като всяко тесто и за питката ви препоръчвам да я оставите да изстине преди да я ядете. Но това си е ваша работа!

Весели празници!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *