Чийзкейк с авокадо и малини

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

В блога на Денина Мартин видях тази седмица пост, в който тя говори за пазаруването на мъжки дрехи от жени. Аз лично не веднъж съм си харесвала ризи или тениски от мъжките колекции и в допълнение с това обичам да нося на Иван дрехите. Факт, който не му се нрави особено много, но какво да се прави. Именно с негова тениска съм облечена и на снимките днес. Реших да разнообразя визията, с нещо удобно и ежедневно, а какво по-удобно от неговата тениска?

 

Миналия уикенд беше рождения ми ден, който прекарах само с Иван, което беше повече от прекрасно. Освен това утре заминаваме с него за Англия за един специален фест, който очаквам от 4 месеца. Повече за това можете да разберете от Инстаграм профила ми. Освен това понеже yours truly все още не може да се организира и да си подготвя постовете с по една седмица напред, то заради пътуването другата седмица ще кача поста с ден-два закъснение.

 

Тази седмица съм ви приготвила една много цветна рецепта. Авокадото стана популярно в България преди няколко години и от тогава насам толкова се говори за него, че имам усещането, че дори бабите по селата си забъркват по едно бързо гуакамоле преди да започне турският сериал. Дори успя да измести кучето, като най-добър приятел на човека. Едва ли има и човек, който да не се е опитвал да си пусне корен от костилката му. Да се чуди човек ако вземе да тръгне където ще го сади… И понеже преди малко споменах Англия, любопитна подробност за авокадото е, че откакто този плод нашумя са зачестили спешните случаи там, от хора, наранили се докато го режат. Освен хора, които се порязват заради авокадото, има и такива като Иван, които упорито твърдят, че то нямало никакъв вкус. Ще оставя тези два типа хора без коментар. И за да не ревнуват малините, че изписах толкова много редове за авокадото, то накрая само ще кажа, че малините са ми любимия плод (ако случайно до сега не съм го споменавала).

 

Ако и вие сте маниаци на тема “авокадо”, ето как да си приготвите този чийзкейк:

За малиновия слой:

  • 200 гр малини
  • 70 гр захар
  • 1 с.л сок от лимон
  • 5 гр желатин

Малините могат да са пресни или замразени. В случая аз нямах пресни под ръка и затова използвах замразени. Слагате ги в касерола заедно със захарта и разбърквате от време на време докато не си пуснат соковете и захарта не се разтопи. Махате ги от котлона и добавяте сока от лимон. Пасирате и прекарвате през цедка, а накрая добавяте желатина, към който трябва предварително да добавите 1 с.л студена вода и да разбъркате добре. След това го загрявате за 10 секунди в микровълновата, за да се разтопи и така го добавяте към малините. Оставяте сместа да изстине напълно. След това можете да се захванете с основата на чийзкейка:

За основата:

  • 230 гр бисквити
  • 100 гр разтопено масло

Аз използвах бисквити със сусам, които купих от Лидл и придадоха много интересен вкус, но можете да го направите и маслени или пък например с бисквити с овесени ядки. Натрошавате ги в чопър или с точилка и торбичка на ръка, смесвате ги с разтопеното масло и разбърквате добре. След това слагате тази основа във форма с падащо дъно диаметър 20 см. Аз използвах квадратна за разнообразие. Заглаждате с лъжица и слагате във фризера да стегне докато приготвите крема от авокадо.

За крема от авокадо:

  • 3 бр голямо авокадо
  • 150 гр крема сирене
  • 130 гр пудра захар
  • 1 лайм
  • 5 гр желатин

Авокадото трябва да е наистина добре узряло. Разполовявате го и изкарвате вътрешността с лъжица. Добавяте крема сиренето, пудра захарта и лайма и пасирате докато не получите гладка смес. Накрая добавяте и желатина, който се подготвя както е описано по-нагоре. Отново разбърквате добре и изсипвате към стегналата основа. Заглаждате с шпатула или лъжица, покривате плътно със стреч фолио и оставяте в хладилника за 30 минути. Накрая добавяте и малиновата смес.

Всичко това се слага да стегне за поне още 1-2 часа в хладилника, а накрая похапвате с усмивка.

До скоро!

Let’s bake!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *