Тарт Татен с кайсии

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Вече нямам търпение да отида на море. Времето се затопля все повече и единственото, което искам през горещия ден е прохладата, която носи морския бриз и солената вода. Също така съм напълно убедена, че имам спешна нужда да хвана малко тен, защото в противен случай ще ме бъркат на улицата с Бял бродник (ако не знаете за какво говоря, бързо си изтеглете Игра на тронове!). Освен това трябва да си купя нов лаптоп, тъй като моят все по-често започна да ми върти мръсни номера. Всякакви съвети и препоръки се приемат. Прочетох страхотна книга, която моя добра приятелка ми беше препоръчала – “Проблемът с емпатията” на Гавин Екстенс. Ако си търсите интересно четиво за лятото, с което да отмаряте на плажа, няма да сбъркате ако изберете точно това. Горе-долу това е най-интересното около мен в последните 7 дни. А сега обратно към кулинарната част на този блог. 😉

В продължение на предишните ми сезонни предложения, днес реших да ви покажа как да си направите у дома Тарт Татен с кайсии. Класическата рецепта е с ябълки и произлиза от Франция, разбира се. Историята около създаването на този десерт е много интересна и е типичен пример как човек понякога може да превърне дефекта в ефект. Татен е фамилията на две сестри, които наследяват хотел. Едната се заема с управлението му, а другата с кухнята. Стефани, както е било името на сестрата, която е работила в кухнята била затрупана с работа един ден, когато вместо да направи класически тарт с ябълки, в бързината първо сложила ябълките в тигана. След като усетила сладкия и характерен аромат на печени ябълки и карамел тя разбрала за грешката си, но й хрумнало да сложи отгоре тесто и да го запече въпреки всичко. Резултатът е бил upside-down тарт, който се харесал много на гостите. Тази история е не само много интересна, но и поучителна. Дори и да допуснете грешка не бива да се отказвате. Разбира се, няма гаранция, че след всяка грешка ще последва шедьовър, но пък и само един път да се случи си е заслужавало.

Реших да се спра на варианта за тази рецепта с кайсии понеже според мен няма достатъчно популярни рецепти с този плод. Ако сега се сещате за торта “Сахер” сте напълно прави. В нея се използват кайсии, но под формата на мармалад, а не пресни. Също така там те не са главния герой, затова и не се спрях върху тази рецепта. Последното уточнение, което държа да внеса е това, че тази рецепта може да се направи и с маслено тесто, рецепта, за което можете да намерите тук. Днешното ми предложение е с готово бутер тесто от магазина. И без повече забавяне ще премина към самата рецепта. Ето я и нея:

Съставки:

  • 90 гр кристална захар
  • 40 гр масло
  • 500 гр кайсии
  • 1 пакет охладено бутер тесто

Фурната се загрява на 200 градуса. Подготвяте си кръгла метална тава с диаметър около 22-23 см. В оригиналната рецепта се използва тиган, но аз нямам тиган с метална дръжка. Кайсиите се измиват и се режат на половинки. След като сте готови с тях, в касерола се слага захарта на средна към висока степен на котлона. При мен степените са от 1 до 9 и аз го слагам на 8.

Важно е захарта да бъде подравнена, за да може разтапянето й да стане равномерно. Не бъркайте захарта, колкото и да ви изкушава идеята за това. Единственото, което можете да направите ако я разбърквате е да образувате бучки, които ще се разтопят по-късно от основната част и това почти винаги довежда до изгаряне на карамела. Захарта винаги започва да се топи отвън навътре. Бъдете търпеливи, но имайте предвид, че не трябва да изчаквате тя да се разтопи напълно докато е на котлона. Ако 90% от захарта вече е станала на карамел е време да махнете касеролата от котлона и от общата топлина останалото ще се разтопи.

Бъдете много внимателни с готовия карамел. Той е много горещ и би могъл да ви нарани ако попадне върху кожата ви. Също така ако карамелът ви започне да пуши, то за съжаление означава, че сте го изгорили. Изгорен карамел няма как да се коригира. Вкусът му е много горчив и ако го добавите към останалите продукти само може да ги похабите. Затова ако имате съмнение по-добре започнете отначало с карамела. Като цяло правенето на карамел не е кой знае колко трудна задача, просто изисква внимание (не правете нищо друго докато правите карамел, защото там и 1 секунда може да бъде фатална) и съвсем малко опит.

 

След като карамелът ви изглежда като на последната показана снимка е време да прибавите към него маслото, което е добре да е на стайна температура и да е нарязано на кубчета. Тук трябва да сте бързи. Първо си пригответе тел в едната ръка, а с другата изсипете маслото. Трябва да бъркате бързо. Сместа ще изглежда така все едно прави опит да се пресече, ще “цвърчи”. Просто не спирайте да бъркате докато не получите няколко тона по-светла хомогенна смес. Като сте готови с тази стъпка, изсипете сместа в тавичката. Ако е започнала да стяга я заравнете и разпределете по дъното.

След това трябва да наредите кайсиите – страната на разреза да гледа надолу. Не би било фатална грешка ако ги наредите на обратно, но според мен визуално изглежда по-добре така. Уверете се, че сте оставили по 1 пръст разстояние между плодовете и вътрешния ръб на тавичката.

Ако използвате охладено тесто не го изкарвайте преди да ви потрябва. В случая това е моментът да го извадите от хладилника. Моето беше много дълго, затова го разрязах на половина, за да получа 2 квадрата, които сложих един върху друг, съвсем леко разточих с точилката, за да получа необходимия размер спрямо моята тава и след това с него покрих плодовете. Тестото трябва добре да се оформи в долния ъгъл на тавата, където по-рано трябва да сте оставили разстояние. Така се оформят ръбовете на тарта. Накрая го пробождате на няколко места с вилица и го вкарвате във фурната. Пече се около 30 минути.

След като тестото е опечено, тартът се изкарва от фурната и се оставя да стегне поне още 30 минути. Ако го обърнете докато е горещ има не само вероятност да се изгорите, но и да се развали формата му. Също така по време на печене плодовете пускат сокове, които при изстиването се връщат обратно в тях.

За обръщането ви трябва голяма чиния (за предпочитане е да използвате именно чинията, в която искате да го сервирате, защото тестото е ронливо и може да се деформира ако много се мести), която да поставите върху тавата и с едно бързо движение да обърнете. Карамелът и соковете на плодовете няма да позволят да се задържи за дъното, така че с това не би следвало да имате проблеми.

В повечето случаи този десерт се сервира топъл с топка сладолед отгоре. Аз лично не обичам топли теста, затова и на снимките не съм ви го показала по този начин. Рецептата е лесна и много бърза. За около 1 час и половина можете да сте напълно готови заедно с частта с охлаждането. Това е един много лек и интересен десерт, който бихте могли да сервирате на гостите си. Аз препоръчвам да се консумира в рамките на деня на приготвянето. При тава с диаметър 22-23 см се получава тарт за 6-8 парчета.

И днешната рецепта приключи. Надявам се до другата седмица да мога да ви се похваля, че съм ходила вече на плаж. От сега нямам търпение да ви покажа и следващото ми сезонно предложение, но ще ми се наложи да изчакам. Вие можете ли да предположите какъв ще е основният вкус, на който мисля да наблегна?

До скоро!

Let’s bake!

 

One thought on “Тарт Татен с кайсии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *