Тарт с бял шоколад

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Ден20! Вчера се наложи да пропусна качването на рецепта – нещо, което никак не ми се искаше да става, но за съжаление понякога намеренията и реалността се разминават. Въпреки това аз все още мисля да кача общо 23 рецепти, което значи, че в идните три дни ще има един ден с две рецепти.

Днес сама се събудих в 7. През седмицата всяка сутрин е трудна и ставам късно, особено в последните седмици когато не усетих много кога кой ден е и определено за мен нямаше уикенд. Днес когато много исках да се наспя организмът ми беше решил, че сън не ми се полага ( явно ми е гузно за вчера, защото знам, че съм изостанала от графика ).

Няма повече да бавя рецептата, ето съставките за нея:

За основата:

  • 230 гр бисквити
  • 50 фини овесени ядки
  • 125 гр масло
  • 2 белтъка

Фурната се загрява на 180 градуса. Бисквитите се натрошават възможно най-фино в блендер заедно с овесените ядки. Маслото се разтопява и се добавя към тях. Разбърква се добре докато се получат мокри трохи, което значи, че маслото се е разпределило навсякъде. Накрая се добавят двата белтъка и е най-лесно да се разбърка с ръце, за да се усети как се разпределят белтъците.

Накрая трябва да се получат много мокри трохи, които когато се стиснат в юмрук стоят заедно. Слагат се във форма с диаметър 24 см, изравнява се с ръце или лъжица, притиска се, за да не се разпадне след това и се слага да се пече за 10 минути. Най-добре да се използва форма за тарт с падащо дъно, защото основата е крехка и от такава форма се изкарва най-лесно.

След като основата се изпече ( идеята е само белтъкът да мине термична обработка, не трябва дълго да се пече, защото ще изгори) се охлажда напълно преди да се сложи в нея крема.

За крема:

  •  400 гр крема сирене
  • 180 бял шоколад
  • 100 гр масло на стайна температура + 25 гр масло
  • 50 гр пудра захар

Белият шоколад и маслото ( 25 гр) се слагат в купа на водна баня докато се разтопят и станат на хомогенна смес. В отделна купа се слагат другото масло (100 гр ) и крема сиренето, които трябва да са на стайна температура. Ако са достатъчно меки могат да се разбъркат само с шпатула, докато се смесят, ако не чак толкова, тогава може с миксер на най-ниска степен.

След като се хомогенизират към тях се добавя разтопеният бял шоколад, разбърква се отново, а накрая и пудрата захар. Готовият крем се изсипва във формата и се изравнява отгоре. Оставя се в хладилника за поне 2 часа, за да стегне и накрая се украсява с плодове. В случая декорацията, на която аз се спрях е със замразени малини и вдъхновението от нея отново дойде от любимия  Pinterest.

Този тарт е доста сладък, затова аз обичам да го гарнирам с по-кисели плодове, за да се получи повече баланс във вкуса, но крайният избор е ваш.

 

До утре!

Let’s bake!

 

2 thoughts on “Тарт с бял шоколад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *