Пандишпанова торта с маслен крем

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Започвам да пиша този пост с много настроение. В момента седя на една прекрасна тераса на Златни пясъци, пия чай и гледам към морето. Преди малко валя дъжд, но всичко е точно. Днешната рецепта е вдъхновена от два празника – 4-ти юли и 7-ми юли или по-познати като Денят на независимостта на Америка и моят рожден ден! И тъй като днешният ден е точно по средата, реших да ви покажа рецепта, която лично за мен въплъщава тези два празника. Е, разбира се, Денят на независимостта не е български празник, както и рожденият ми ден си е само мой празник, ама какво от това. Нима има нещо по-хубаво от поводи за празници? Като се замисля може и да има – торти за празници. Освен това какво е един празник без шампанско? От снимките можете да видите колко се забавлявах с едно шампанско. Особено забавни се оказаха локвата по пода и петната по тавана. 😀 Но какво да се прави, наздраве от мен и да сме живи и здрави!

Все още нямам планове за рождения ми ден, която леко ме стресира особено като се има предвид, че аз съм от типа хора, които планират уикенда си още от понеделник. Опитвам се обаче да се абстрахирам от това и да се насладя на днешния ден. С приятели ще ходим днес на участие на Васил Найденов, който е един от любимите ми български изпълнители и това е вечер, която очаквам отдавна. Твърдо съм решена да не оставя дъждът да ме спре или да ми помрачи настроението. Пишейки това дъждът се усили … Мамка му. Не съм свикнала да е под 30 градуса и да не е слънчево през дните около рождения ми ден. Спомням си как като бях малка летата бяха много по-горещи, даже задушни. Сега вечер е хладно и не спира да вали през юни. Още ли има някой, който да отрича промените в климата?!

 

След това лирическо отклонение е време да се завърна към основната тема на този пост. Едни от любимите ми цветя са божурите и успях да хвана последната седмица, в която могат да се намерят. Първоначалната ми идея беше да използвам само тях за украсата на тортата, но не можах да се сдържа и както можете да видите от снимките използвах и други видове. Един от акцентите на тортата е сладкарската златна боя, с която подчертах горния ръб на тортата и я използвах да направя леки пръски по страните. Тази боя, както и боите, с които е оцветен масления крем са купени от този сайт.

Ето и необходимите продукти за самата торта:

За блатовете:

  • 280 гр брашно
  • 10 гр бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 170 гр масло на стайна температура
  • 270 гр захар
  • 3 големи яйца на стайна температура
  • 240 мл прясно мляко на стайна температура
  • ванилия

Фурната се загрява на 180 градуса. Условието за стайна температура на някои от продуктите трябва да се спази задължително. В купа смесвате първите три съставки добре. В отделна дълбока купа слагате маслото и захарта и разбивате с миксер. Целта е двете съставки да се смесят добре докато се получи по-светла и пухкава смес. След това яйцата се добавят едно по едно като след всяко яйце се разбива добре с миксера, докато то се смеси добре с останалата смес. Накрая сухите съставки и млякото се добавят едно след друго на части – сухите на 3 пъти, млякото на 2 пъти. Когато сте готови се взимат две формички за еднократна употреба по 20 см диаметър, мажат се с масло и се поръсват с брашно, за да не залепнат блатовете. Разпределят се поравно и се пекат до суха клечка, което отнема някъде около 20-30 минути.

След като блатовете се изпекат се оставят на решетка да изстинат напълно. Не ви препоръчвам да пристъпвате към крема бързо, защото той е маслен и ако блатовете ви са дори и малко топли, може да разтопят крема.

 

За масления крем:

  • 200 гр меко масло
  • 500 гр пудра захар
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • сладкарски бои

 

Сметаната се разбива до твърди връхчета. След това в отделна купа се разбива маслото и постепенно се добавя пудрата захар. Ако захарта ви се види на бучки е добре да я прекарате през сито. Разбиването е добре да продължи около 10 мин, за да може пудрата захар добре да се разтвори в маслото. След това с шпатула се смесват сметаната и маслото до получаването на пухкав маслен крем. Накрая се добавя и ванилията.

За тази торта аз разделих крема на 3 части – две малки и една основна. Основната боядисах с малко червена боя, за да може да й придам лек розов цвят. От двете малки части оставих едната бяла, а другата оцветих с повече боя, за да има по-наситен цвят. След това измазах тортата както е показано на снимките – първо с основния светъл розов цвят и след това добавих и другите нюанси. Накрая завърших тортата със златна боя и пресни цветя.

Тази торта е много лесна и е подходяща за всякакви поводи, но само не забравяйте да я държите в хладилника в това топло време.

Аз тъкмо си допивам чая, който започнах да пия в началото на поста и мисля да си пусна да слушам новият албум на Shawn Mendes, за когото моята приятелка Моника наскоро ми каза, че вече бил пълнолетен, така че dream on, girls! 😉

 

До скоро!

Let’s bake!

4 thoughts on “Пандишпанова торта с маслен крем

  1. Здравей, изглежда страхотно тортата!
    Ако сиропирам блатовете дали ще стане добре?

    1. Привет и благодаря.🧡 За сиропирането – да, ако се сиропира ще е също много вкусна, само трябва да се внимава да не се прекали със сиропа, защото масленият крем е доста сладък сам по себе си също. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *