Панакота с пресни ягоди и мента

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



Надявам се тук да има и други любители на панакотата освен мен. Това е един много лесен десерт, който може да приема всякакви вариации според сезона, вкусовите предпочитания, наличностите в хладилника и т.н. Приготвя се бързо и винаги очарова с вкус и визия. Ето и какво ви е необходимо за тази панакота:

Съставки:

  • 200 гр прясно мляко
  • 200 гр течна сладкарска сметана
  • 60 гр захар
  • 6 гр желатин
  • ванилия
  • 100 гр пресни ягоди
  • листа от мента
  • мед

Прясното мляко, сметаната, захарта и ванилията се слагат в касерола на средна към висока степен. Загряват се докато захарта се разтвори напълно. Добре е да се разбърква от време на време и задължително да се следи да не кипне сместа.

Желатинът се слага в малка чашка. Към него се добавят 1-2 с.л студена вода и се разбърква. Оставя за се около минута докато набъбне. След това се слага или на водна баня или в микровълнова, за да се разтопи. Ако използвате микровълнова трябва много да внимавате, защото желатинът може да кипне за секунди. Точното време е относително спрямо силата на микровълновата, но обикновено е не повече от 10-15 секунди.

Когато желатинът се разтопи се разбърква добре и се добавя към топлата смес в касеролата. Разбърква се много добре, за да се разтвори напълно и да се разпредели поравно.

За мен е най-удобно да се използват метални формички за крем карамел, които предварително аз измазвам с олио от гроздови семки, за да е най-неутрално като вкус и мирис. След това течността се разпределя. Тези количества са за 4 панакоти.

Готовата панакота се слага в хладилника за поне 2 часа докато стегне напълно. Изваждат се като се прекара нож по страните, за да се отлепи. Ако след това все още не може да се изкара, може да се загреят страните леко с горелка за секунди.

Преди сервиране се приготвят ягодите. Измиват се и се подсушават. След това се нарязват на малки кубчета. Към тях се добавя една с.л мед. Разбърква се и се поставя върху панакотата. Може да се декорира с листа мента или дори те да се нарежат на ситно и да се добавят към ягодите за още по-свеж вкус!

 

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *