Галет с вишни, мащерка и филирани бадеми

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Тази рецепта се трансформира в много фотогеничен десерт и красиви снимки, които ви харесаха и видях, че нямате търпение да я кача. Първоначално мислех да си поиграя с търпението ви и да я кача най-накрая, но времето и коронавирусът достатъчно си играят с нервите на всички ни, че аз да наливам допълнително масло в огъня.

Трябва да ви призная, че въпреки че се определям по-скоро като рационалист (понякога дори песимист), позитивизмът все пак си прокрадва път и излиза наяве. Ето, тази ситуация, колкото и плашеща да е, аз избирам да се фокусирам върху това, че много повече хора започнаха да си готвят у дома.

В началото имах леки притеснения дали качването на постове не би било грешно, защото снабдяването с продукти изисква излизане навън, но след това си казах, че в крайна сметка излизането е неизбежно, но с добра организация може да се сведе до минимум. Затова изваждайте лист и химикалка и започвайте да записвате от какво се нуждаете, за да си направите този неустоим десерт.

За масленото тесто:

  • 150 гр брашно
  • 100 гр меко масло
  • 50 гр пудра захар
  • ½ яйце

Вече загубих бройката на всички пъти, в които съм писала тук за маслено тесто, но тъй като не знам дали не се срещаме за първи път в този пост, няма как да не обясня от началото. Масленото тесто е едно от най-любимите ми, защото става бързо и е доста универсално. Може да се измислят много интересни десерти с него.

Брашното, маслото и пудрата захар се слагат в дълбока купа и се смесват с ръце, докато се получат мокри трохи. Яйцето се слага в купичка или чаша, разбива се, за да се смесят белтъкът и жълтъкът и се излива половината от него към сместа за тестото ( другата половина на яйцето ще се използва по-късно за намазване на галета преди печене). Готовото тесто се завива в стреч и се слага в хладилника за около 30 минути.

През това време може да си подготвите пълнежа.

За пълнежа:

  • 250 гр замразени вишни
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • 2 с.л. захар

Прясната и сушената мащерка имат доста различен вкус и аромат, затова ако нямате прясна мащерка по-добре не я слагайте изобщо. Рецептата става и без нея, но според мен е много по-интересна и ароматна с нея. В случай, че сте намерили прясна мащерка, отделяте листенцата от стеблата и ги слагате в касерола. Към тях добавяте вишните и захарта и слагате на котлона. Идеята е вишните да се отпуснат и да пуснат част от соковете си, които по-късно да отстраните, за да не се разводни галетът.

След като тестото е охладено си набрашнявате плота и го разточвате с дебелина около 3-4 мм горе-долу. Прехвърляте върху хартия за печене, слагате вишните в средата и ги разпределяте да не се застъпват. Краищата на галета се навиват към средата, за да се затвори. Няма нужда да се стараете да е перфектно, даже колкото по-небрежно изглежда, толкова по-добре. Гледайте само да няма много пукнатини, през които да изтича сокът на плодовете.

Накрая намазвате ръба, който се е образувал от тестото с останалата половина от разбитото яйце, поръсвате обилно с филирани бадеми, които трябва да притиснете към тестото и накрая поръсвате и малко кристална захар.

Оформеният галет се слага да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 25-30 минути или докато не придобие красив златист загар.

Охлаждате го за малко и сте готови да го сервирате. Може да сложите топла сладолед отгоре или пък не, както решите. 🙂

 

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *