Веган великденски зайчета

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



Днешната рецепта се забави малко, защото имах работа, но все пак успя да достигне до вас, което ме радва. Миналата година качих рецепта за козуначени зайчета, която може да намерите тук. Тази година оставам на все така сладка вълна със зайчетата, но този път са веган и са оформени по различен начин.

В тази рецепта акцентът е глазурата накрая от кленов сироп, която освен, че придава неустоим загар на зайчетата, но и също така допринася за невероятния им вкус. В Инстаграм съм качила кратко видео където показвам точно как се оформят зайчетата. Него може да го намерите тук.

Съставки:

  • 350 мл растително мляко ( аз използвах соево )
  • 7 гр суха мая
  • 50 мл олио
  • 80 гр захар
  • 500 гр брашно
  • ванилия
  • шоколадови капки или стафиди за очи
  • кленов сироп за намазване

В средна по големина купа или касерола се смесват растителното мляко, маята, 1 с.л захар и 1 с.л брашно. Растителното мляко трябва да е леко топло, но в никакъв случай да не е вряло. Разбърква се с тел, за да се смесят и се оставя на топло и сухо място за около 15-20 минути, докато маята се активира.

Ако за първи път работите с мая и не знаете как да разберете дали е активирана, трябва след 15-20 минути да имате бухнала смес на балони. Това значи, че всичко е наред и е време за следващата стъпка.

Към шупналата мая се добавят всички останали съставки – олиото, ванилията, захарта и брашното. Получава се меко тесто, което се изкарва от купата и се меси малко на плота докато спре да лепне. Може да добавите съвсем малко брашно, колкото да си помогнете да се оформи, но не повече, за да не стане твърдо тестото накрая.

Готовото тесто се връща в дълбоката купа и се оставя на топло място покрито със суха кърпа за час и половина да втаса.

След час и половина тестото е удвоило или дори утроило размера си. Размесва се леко и се дели на равни топки, от които се оформят зайчетата. За оформянето вижте снимките или линка, който води до кратко видео в Инстаграм.

След като се оформят зайчетата се оставят на хартията за печене за още 30 минути да втасат отново и накрая се мажат обилно с кленов сироп и се слагат на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20-25 минути докато хванат златист загар. Времето за печене може да варира спрямо размера на вашите зайчета. Също така е добре да оставите достатъчно разстояние между тях, защото по време на печене си увеличават размера.

 

До утре!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *