Блонди с лешници

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Тази седмица съм ви подготвила две рецепти. Не си спомням кога беше последният път когато бях толкова продуктивна за блога и мога изцяло да благодаря за това на  Dr.Oetker. Чудя се дали има някой, който да не е израстнал с техните пудинги и кремове. Спомням си времето в което бях все още много малка, за да стигна котлоните и разбира се не ми беше и позволено да ги пипам, за да не се нараня. Сладките кремчета бяха като награда ако съм слушала или съм си изпълнила задачите вкъщи като оправяне на леглото и прибиране на играчките. Днес все още трябва да си оправям леглото сама, но поне мога и да си приготвям сладки изкушения когато реша.

Продуктите на  Dr. Oetker винаги са били част от съставките в кухнята ми. Обикновено си купувам поне 10 бакпулвера, ванилена захар, суха мая и др, защото никога не се знае кога ще ми потрябват, а никак не обичам да притичвам до магазина за един продукт.

 

Днешната рецепта е вече доста популярна – блондито бързо спечели място в сърцата на хората почти успявайки да измести класическото брауни. След като вече съм качвала рецепта за брауни, реших, че е време да споделя с вас и тази за блонди.

В съставките ще видите, че има някои съществени разлики, като например количеството брашно, което в браунито е 150 гр, а в блондито – два пъти повече – 300 гр. Черният шоколад има много различна структура и е по-плътен. Белият е направен основно от мляко, захар и масло и затова има нужда този десерт от повече брашно, за да стои като печиво. Повярвайте ми, опитах вариант с по-малко брашно и беше абсолютно разочарование.

Захарта е по-малко тук, отколкото в браунито, защото белият шоколад по начало е много по-сладък, а в един десерт е много важно да има баланс. В тази рецепта има и бакпулвер,  което отсъства от съставките на браунито и причината за това е, че сместа за блонди е по-тежка (мазна) и й трябва допълнителна сила.

Съставки:

  • 230 гр масло
  • 200 гр бял шоколад
  • 250 гр захар
  • 3 яйца
  • 300 гр брашно
  • 10 гр бакпулвер
  • 150 гр печени лешници
  • ванилена захар
  • ванилова есенция
  • бадемова есенция

Фурната се загрява на 180 градуса горно и долно печене. Приготвяте си форма в диаметър 20 см. С този диаметър се получава висок десерт – около 4 – 4,5 см. Няма да е фатално ако формата ви е 22 – 23 см, но всичко над този размер ще се наложи увеличаване на количествата на съставките.

Белият шоколад е капризен продукт. Реално той не е точно шоколад, но това е дълга тема. Когато разтапяте белия шоколад лесно може да разберете какво е качеството му. Най-добрият вариант е да имате белгийски бял шоколад на „копчета“ , който наистина няма да ви разочарова, но тъй като по-достъпният шоколад е на блокчета от магазина, аз тествах рецептата именно с такъв, за да съм сигурна, че и при вас ще се получи.

Първо белият шоколад се нарязва на ситно и към него се добавя маслото, което трябва да е на стайна температура и да е нарязано на кубчета. Ако маслото е студено и е на големи късове ще му отнеме повече време и по-високи градуси да се разтопи, при което рискувате да прегреете белия шоколад и да се пресече, затова не ви го препоръчвам.

Слагате ги в една метална или стъклена купа на водна баня и ги разтопявате докато получите хомогенна смес. Има шанс ако шоколадът не е много хубав да стане като на парцали отделяйки мазнината. Не се отказвайте. Пасирайте сместа, за да се оправи.

В отделна дълбока купа слагате цялата захар и трите яйца и разбивате колкото да се смесят – не бийте дълго тази смес. Маслото с шоколада ги добавяте на няколко пъти към яйчената смес като разбивате с миксер непрекъснато. Добавяте след това брашното, бакпулвера и ванилената захар. Между всяка стъпка се разбива добре на средна степен с миксера, за да се получи  хомогенна смес. Относно есенциите може да правите каквито искате комбинации. Лично аз много харесвам комбинацията от ванилия и ядки. Затова към тази рецепта добавям накрая печени натрошени лешници и ванилова и бадемова есенция –  по 1-2 капки от всяка, за да не станат натрапчиви. Идеята е да подчертаят вкуса без да преобладават.

Накрая слагате сместа във формата и печете в предварително загрятата фурна за около 40-50 минути, като това време може да варира, затова след 35 – та минути е добре да наблюдавате какво се случва.

Препоръчвам ви да охладите напълно десерта преди консумация, защото си има някакво правило все пак за печивата и времето за почивка, но ако го сервирате топло с топка шоколад не мисля, че някой ще ви се разсърди.

Това беше първата порция десерт от мен за вас за тази седмица. Скоро ще се върна и с втората.

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *