Бадемови линзери с домашно сладко от ягоди

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



Това е предпоследната рецепта от поредицата посветена на Великден. Засега ще запазя в тайна каква ще е последната рецепта, защото искам да ви изненадам, но обещавам, че ще е много специална и вкусна!

 

Тези линзери са много лесни. Тестото е на маслена основа, а формичките ги купих онлайн, където има голямо разнообразие от форми и размери.

За масленото тесто:

  • 125 гр меко масло
  • 120 гр пудра захар
  • 250 гр брашно
  • 150 гр бадемово брашно
  • ванилия
  • бадемова есенция
  • 1 яйце

Всички съставки без яйцето се слагат в дълбока купа и се разбъркват докато се получат нещо като мокри трохи. Накрая се добавя яйцето, разбърква се и се получава меко тесто. Ако има нужда може да се добави 1-2 с.л вода, за да се оформи тестото на топка.

След това се завива в стреч и за охлажда за около 30 минути, за да е по-лесно да се работи с него. През това време може да се приготвите домашното сладко от ягоди:

За сладкото от ягоди:

  • 500 гр ягоди
  • 150 гр захар
  • 1-2 с.л лимонов сок

Може да използвате пресни или замразени ягоди. Тъй като сега има все повече хубави пресни ягоди, аз използвах такива за снимките на тази рецепта.

Ягодите се измиват и почистват. След това се нарязват на едри парчета и се слагат в касерола заедно със захарта и лимоновия сок. Захарта освен, че ще подслади сладкото, ще помогне да се постигне нужната гъстота, за да не се изтича след това от бисквитките. А лимоновият сок е, за да се запазят цветовете и след термичната обработка.

След като ягодите се задушат си пускат соковете и следва процес на варене, който няма нужда да е много дълъг – около 2-3 минути ако са пресни ягодите, колкото да омекнат. След това цялата смес се пасира добре и се връща на котлона на ниска степен да къкри за около 30 минути. Целта е да се редуцира наполовина. За да проверите дали е готово сладкото прокарайте лъжица по дъното. Ако остава следа, значи сте готови. Охладете напълно преди да използвате.

След като тестото е охладено, се разточва с дебелина около 3-4 мм и се изрязва във форми по избор. Аз избрах да направя линзерите кръгли, а в средата на горната бисквитка да изрежа в тематични за Великден форми – зайче, яйце и морков.

Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10-15 минути, но времето зависи от размера и дебелината им, така че ги следете внимателно докато хванат апетитен златист загар. Охлаждат се.

Накрая се сглобяват. Имайте предвид, че линзерите са много по-вкусни след втория ден, защото са омекнали и са поели всички вкусове и аромати и от сладкото, с което сте ги слепили.

До скоро!

Let’s bake!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *