Коледна торта Павлова с лимонов кърд и пресни плодове

Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: 90 мин
Време за охлаждане:
Порции: 8-10 парчета



 

ЗА ПОДРОБНА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА СЪС СНИМКИ “СТЪПКА ПО СТЪПКА”НАТИСНЕТЕ ТУК.

За венеца от меренг:

  • 6 белтъка
  • 130 гр захар
  • 1 ч.л лимонов сок

Трите съставки се смесват в дълбока купа със среден размер и се слагат на водна баня. Разбърква се през цялото време, за да не се свари белтъка. Целта е захарта да се разтвори напълно, което отнема около 5-6 минути след завирането на водата. За да се провери дали се е разтворила захарта се стрива малко белтък между два пръста –  ако не се усещат кристалите значи е готово.Изсипва се в друга по-голяма купа и се разбива с миксер или в кухненски робот. Трябва да се бие поне 5-8 минути докато се получи много гъст и лепкав белтък. След като меренгът е готов се слага в пош и се шприцова във формата на венец върху хартия за печене задължително.

Пече се в предварително загрята фурна на 100 градуса за около час и половина. Целта е отгоре да стане твърд меренг като целувка, а в сърцевината да е мек като маршмелоу. Изважда се и се охлажда. През това време се подготвя лимоновия кърд.

За лимоновия кърд:

  • 3 жълтъка
  • 100 гр захар
  • корички от половин лимон
  • 50 мл фреш от лимон
  • 60 гр масло на стайна температура

В средна на големина купа се слагат жълтъците, фрешът от лимон, коричките и захарта и се слагат на водна баня. Бърка се през цялото време, за да не се сварят жълтъците. Бъркането продължава между 5-10 минути като през това време захарта се разтопява и жълтъците започват да се готвят като това сгъстява самия крем. Когато кремът е гъст, така, че да остави, ясна следа по стените на купата е готов. Охлажда се за около 10 минути, така че да е леко топъл, но не врял и се добавя към него маслото. Разбърква се и е готов. Кремът се слага върху венеца обилно и отгоре се редят пресни плодове и се поръсва с пудра захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *