Здравословна домашна гранола

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



Здравословната домашна гранолата е една от модерните в последно време закуски. Това е нещо като специалната версия на овесените ядки. И има защо. Комбинации могат да се правят всякакви и това е чарът на гранолата. Има много заведения, които предлагат подобна закуска, но както знаете, аз смятам, че носи друга емоция и вкус човек сам да си приготви храната. Ето какво сложих в моята:

Съставки:

  • 4 чаши овесени ядки
  • ½ чаша натрошени сурови орехи
  • ½ чаша натрошени сурови лешници
  • ½ чаша лешниково масло
  • ½ чаша кленов сироп
  • ½ ч.л канела
  • ½ чаша сушени плодове ( аз използвах кайсии и сливи )

*Допълнително може да се добавят шоколадови капки и/или кокосови стърготини.

Както споменах чарът на гранолата е свободата в количествата, съотношенията и съставките. Тук както виждате нищо не е в грамове, защото не е нужно да се мери с такава прецизност. Единственото, което е добре да спомена е, че ако искате гранолата да е по-ниско калорична е хубаво мазнината и подсладителя да са не повече от половин чаша всеки. Защото не би било грешка ако сложите 2 чаши мазнина и подсладител, но със сигурност няма да е толкова здравословно.

И така, всички продукти се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре. Ядките задължително трябва да са сурови, защото иначе ще прегорят във фурната. Получената лепкава смес се слага върху хартия за печене в плитка тава и се пече на 180 градуса за около 30 минути, като на всеки 10 минути е добре да се разбърква.

Трябва да се получи апетитен златист загар. След това гранолата се оставя да се охлади напълно – колкото по-хладна става, толкова е по-хрупкава. Накрая се съхранява в добре затворена кутия или буркан за 2 седмици.

Аз най-много я харесвам с кисело мляко и мед, може разбира се да се добавят и пресни плодове.

 

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *