Мини мраморни мъфини

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



ЗА КРАТКА ВЕРСИЯ НА ТАЗИ РЕЦЕПТА НАТИСНЕТЕ ТУК.

Здравейте отново! Това е втората порция десерт за тази седмица, която ви споделих, че беше вдъхновена от Dr. Oetker. Винаги съм твърдяла, че шоколадът има най-много привърженици по света от всички други сладки вкусове. Затова рецептите, които включват в себе си шоколад или какао никога не свършват. Тази не знам под кой номер ще е в блога, но със сигурност няма да е последната. Все пак има и едни хора като мен, които са толкова разкъсани между любовта си към шоколада и ванилията, че просто отказват да направят избор. Нали знаете – сладолед от машина микс ванилия и шоколад, сладолед сандвич = какаови бисквитки с ванилов сладолед между тях, шоколадово суфле с топка ванилов сладолед отгоре и т.н. Разсъждавайки по тази тема се роди и идеята за днешния пост.

Тази рецепта може да завърши по два различни начина и това зависи изцяло от вас. Чувала съм, че къпкейковете са мъфини, които са повярвали в чудеса. Ще ми бъде интересно дали ще предпочетете да направите мъфини или ще им помогнете да се превърнат в къпкейкове.

За мъфините:

  • 130 гр масло на стайна температура
  • 210 гр захар
  • 130 гр заквасена сметана
  • 4 белтъка от големи яйца
  • 140 мл прясно мляко
  • 45 мл вода
  • 230 гр брашно
  • 15 гр бакпулвер
  • 10 гр ванилена захар
  • 2 с.л натурално какао

Фурната се загрява на 205 градуса. Моите мъфини са мини, защото са много по-забавни, но ако нямате форма за мини мъфини или просто не искате да правите мини мъфини, това количество ще ви стигне за не повече от 10 нормални мъфина. Подготвяте си хартийки и запретвате ръкави.

Ще ви трябва само една дълбока купа, което си е супер особено накрая когато трябва да се почиства. Маслото и захарта се смесват и се разбиват с миксер докато не стане по-пухкава смес – около 2-3 минути. След това се добавя заквасената сметана и се разбива след нея добре до хомогенна смес. Следват белтъците, които се добавят един по един и се разбива след всеки от тях добре. Следват водата и прясното мляко, които аз предпочитам да смеся заедно в чаша за всеки случай, за да не изпусна мярката. Накрая се слагат брашното бакпулвера и ваниловата захар.

Сместа се разбива добре да стане гладка и се разделя в две купи. Не е нужно да е точно наполовина. Към едната част се слагат 2 с.л натурално неподсладено какао и се разбърква отново добре.

При разпределянето на смесите може да използвате малка лъжичка, аз лично предпочитам еднократните пошове, защото ми дават много повече контрол и не цапам всичко наоколо. В случая аз първо сложих в основата от едната смес, после от другата и накрая малко разбърках, за да се получи мраморен ефект. Най-важното е формите да са не повече от 2/3 пълни, за да не прелеят при печене.

Мини мъфините се пекат по-малко от големите – около 10 минути. Ако печете във форма за големи може би ще ви трябват поне 15-18 минути. И при двата размера трябва първо да се получи „шапка“ – преди да е станала не ви препоръчвам да отваряте фурната, защото може да прекъснете този процес и да има различен резултат накрая. След това се пече до суха клечка.

 

До тук са мъфините. Чудесата следват.

 

За крема:

  • 3 белтъка
  • 130 гр захар
  • 120 гр меко масло на стайна температура
  • 60 гр черен шоколад + 150 гр бял шоколад

 

Този крем ще ви накара да си оближете пръстите и бъркалките. Много е лесен и е супер и за торти.

Белтъците и захарта се слагат в купа на водна баня. Целта е захарта да се разтопи напълно без да се загрява много белтъкът и без в никакъв случай да се сварява, следователно трябва да се разбърква през цялото време. Не е нужно да се бие белтъкът, само се разбърква, за да не се прегрява. За да пробвате дали е готово трябва да стриете малко белтък между пръстите си –  ако не усещате захар сте готови.

След това включвате миксера на високи обороти и разбивате докато получите твърд и лъскав избит белтък. Частта с разтопяването на захарта се прави за стабилизиране на избития белтък. Така може да го сложите в хладилник и няма да има проблем, няма да изгуби от обема си.

След като белтъкът е добре избит се добавя към него мекото масло и отново се разбива докато не получите хомогенна смес.

Двата вида шоколад се разтопяват отделно на водна баня. Белтъчната смес се разделя на две и се добавя към тях. Разбърквате внимателно с шпатула, за да не изгубите от въздушността на белтъка и сте готови. Охлаждате за поне 1 час, за да може кремовете да се втвърдят и ги шприцовате върху мъфините.

 

До скоро!

Let’s bake!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *