Крем „Брюле“

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:Аз съм от хората, които обичат реда. Обичам да планирам и да няма изненади. Стъпка по стъпка. И въпреки това винаги успявам да закъснея за среща (тук съм сигурна, че моята приятелка Катя се смее спомняйки си за всеки в път в който й звъня, за да й кажа, че “малко” ще закъснея.. да не говорим, че е имало случаи да проспивам срещите ни, но нека не се отклонявам чак толкова). В момента е 22:10 ч. Сряда и нервно потрепвам с крак докато пиша този пост ядосвайки се за пореден път, че за човек толкова обичащ реда, отново не съм готова тогава когато съм планирала.

Разбира се това са дребни грижи щом правим нещо, което обичаме. Днешния ден го посветих на подготовката на новата рецепта. Освен това отделих време и да се порадвам на новия ми фотоапарт. Около един месец ми отне да го избера. Досаждах с въпроси на мои приятели фотографи, рових се из форуми и така докато най-накрая го избрах. Днешната рецепта е първата снимана с него. Аз съм много доволна от резултата и се надявам и на вас да ви хареса.

За днес съм избрала да ви покажа един мой много любим десерт, а именно – крем “Брюле”. Спомням си как преди години още преди да се опитам да приготвя каквото и да било в кухнята, бях чувала, че този десерт е много труден за приготвяне. И дълго време не смеех да се изправя срещу него. В крайна сметка събрах смелост и гордо мога да заявя, че победих в двубоя. А сега не мога да реша кое надделява – насладата от победата или тази от самото брюле.

 

И тъй като силно вярвам, че една позитивна емоция е в пъти по-силна когато е споделена, то тогава не ми остава нищо друго освен да ви разкажа за моята рецепта.

Този път ще са ни нужни само 4 съставки. Ето ги и тях:

Съставки:

  • 6 бр. жълтъци
  • 550 мл сметана
  • 110 гр захар
  • ванилия

Загряваме фурната на 160 градуса. Отделяме жълтъците от белтъците. Някой друг път ще ви покажа какво обикновено правя с останалите белтъци. Претегляме захарта и я изсипваме в касерола. Добавяме към нея и сметаната. Слагаме ги на котлона. Сметаната трябва да се загрее достатъчно, за да се разтвори захарта в нея, но не трябва да завира. Когато захарта е разтопена свалете сметаната от котлона и на много тънка струя започнете да я добавяте към предварително разбърканите жълтъци, при непрекъснато бъркане с тел. Жълтъците не трябва да бъдат разбити, а само объркани добре, за да се смесят един с друг. След като внимателно прибавите сметаната със захарта към жълтъците добавете ванилията. Готовата смес се изсипва в огнеупорни купички и се слага в тава с поне 4-5 см ръб. Добавя се вода около 1/3 от купичките като е важно водата да е много гореща. По този начин печете на водна баня около 30-40 минути в зависимост от фурната ви. За да разберете дали кремчетата са готови просто трябва да извадите едно и леко да го размърдате. Ако сърцевината му не мърда, значи е стегнал достатъчно и е време да го извадите от фурната.

Оставете ги много добре да се охладят. Обгарянето със захарта препоръчвам да се направи непосредствено преди сервирането, защото в противен случай може да се разтопи карамела. Самото обгаряне може да стане по два начина – във фурната или с малка домашна горелка. Аз предпочитам горелката, макар че като ми свърши газта и трябва да я пълня е истинско мъчение. Може да гарнирате с листенце мента и/или малко парченце плод ( малина например ).

И готово! Надявам се и вие да решите да опитате да приготвите този десерт у дома. Ако сте поканили приятели на вечеря можете да го приготвите дори от предния ден.

 

Ами за днес мисля да не ви занимавам повече с мен. Късно е вече и ми се иска да си почина. Подготвям ви още много сладки изкушения, затова .. до скоро!

Let’s bake!

 

3 thoughts on “Крем „Брюле“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *